با اظهارات سخنگوی دولت و همچنین تصویب طرحی در شورای عالی فضای مجازی، طرح اینترنت طبقاتی و ارائه اینترنت آزاد برای خبرنگاران و کسبوکارهای اینترنتی، رسما کلید خورد.
مدتهاست که بحث اینترنت طبقاتی و تبعیض در ارائه اینترنت به مردم، به نقل محافل خبری تبدیل شده است؛ اما هر بار مسئولان دولت با این موضوع مخالفت کرده و خود را طرفدار اینترنت آزاد نشان دادهاند. با این حال، اکنون اینترنت طبقاتی جدیتر از همیشه شده و توسط مسئولان دولتی نیز رسما تایید شده است. بهتازگی، سخنگوی دولت با اظهارنظر خود درباره اینترنت طبقاتی، واکنشهای زیادی را برانگیخت و نشان داد که بیشتر از همیشه به نبود اینترنت آزاد و تبعیض بین مردم نزدیکتر شدهایم.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در یک نشست خبری اعلام کرد موضع صریح دولت، آزادی اینترنت است. اما وی در ادامه صحبتهای خود، اظهارنظر قبلی خود را بهگونهای نقض کرد و گفت:
طبیعتا اگر خبرنگاری نیاز دارد اینترنت او اینترنت آزادتری باشد باید به او داد. نمیتوانیم امور را متوقف کنیم تا موضوعات اساسیمان حل شود. هرچند تاکید میکنم حق مردم دسترسی به اینترنت آزاد است و نگاه دولت هم همین خواهد بود.
سخنگوی دولت همچنین افزود ملی شدن اینترنت در زمان جنگ، برای حفظ امنیت مردم بوده، اما رویکرد دولت از ابتدا دسترسی مردم به اینترنت آزاد بوده و باوری به اینکه بخواهند اینترنت را قطع کنند، ندارند.
همانطور که گفتیم، پس از این صحبتها، شاهد واکنشهای منفی زیادی بودیم و کاربران مخالفت خود با اینترنت طبقاتی و ایجاد تبعیض را نشان دادند. اما عارف، معاون اول رئیس جمهور نیز روز گذشته در صحبتهایی خواستار راهاندازی هرچه سریعتر اینترنت ملی و شبکه ملی اطلاعات شد. وی بر ضرورت توسعه سریع شبکه ملی اطلاعات تاکید کرد و گفت غفلت در این حوزه باید جبران و خدمات هرچه زودتر ارائه شود. عارف همچنین خاطرنشان کرد همه مردم باید متوجه شوند که این شبکه برای امنیت آنها لازم است.
تصویب اینترنت طبقاتی در شورای عالی فضای مجازی
در عصر روز سهشنبه، جلسه شورای عالی فضای مجازی با حضور سران قوا برگزار شد و اعضای این شورا بهصورت رسمی، آییننامه اجرایی کمیته «تسهیل فعالیت کسبوکارهای اقتصاد دیجیتال» را تصویب کردند. تصویب این طرح در واقع همان ارائه اینترنت طبقاتی برای خبرنگاران و کسبوکارهای آنلاین خواهد بود. پیش از این در بهمن 1403، تشکیل این کمیته به تصویب رسیده بود و حالا آییننامه اجرایی آن نیز نهایی شده تا یک قدم دیگر به اینترنت طبقاتی و تبعیضآمیز نزدیکتر شویم. ظاهرا شورای عالی فضای مجازی بهجای درست کردن وضعیت اینترنت، تمام تمرکز خود را روی ایجاد محدودیتها و همچنین ایجاد تبعیض برای ارائه اینترنت به مردم گذاشته است.
امیر سیاح، سرپرست معاونت اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی نیز در روز سهشنبه در جریان همایش «اینترنت و آینده ایران» اعلام کرده بود آغاز فعالیت آزمایشی ستاد تسهیل اقتصاد دیجیتال و باز کردن دسترسی برخی کسبوکارها، نشانهای از شروع اجرای طرح اینترنت تفکیکی یا طبقاتی با هدف حمایت از رشد اقتصاد دیجیتال خواهد بود.
حسین دلیریان، سخنگوی مرکز ملی فضای مجازی نیز در واکنش به اخبار منتشر شده در خصوص اینترنت طبقاتی، پستی را در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد و نوشت:
شیرینی این اتفاق خیلی خوبی که برای کسبوکارهای حوزه اقتصاد دیجیتال رخ داده را تحت تاثیر برخی اخبار جهتدار و کذب، کم نکنید. از مردم و رسانهها میخواهم نسبت به حواشی بیاساسی که برخی ایجاد کردند، بیتوجه باشند. به امید روزی که مردم، تمام خدمات را با چند کلیک دریافت کنند.
با وجود انتشار این اخبار و پس از واکنشهای متعدد از سوی کاربران و برخی کارشناسان، روز گذشته سخنگوی دولت با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس، بار دیگر مخالفت ظاهری دولت با اینترنت طبقاتی را اعلام کرد. وی در این پست نوشت:
دولت بر اینترنت آزاد، فراگیر و باکیفیت برای همه مردم تاکید کرد. مصوبه روز گذشته شورای عالی فضای مجازی هیچ ارتباطی با محدودسازی اینترنت ندارد. این مصوبه با هدف تسهیل فعالیت کسبوکارهای اقتصاد دیجیتال در حوزههای پولی-مالی، بانک، بیمه، حمل و نقل و… و به نفع کارآفرینی و خدمات بهتر برای مردم تدوین شده است. اینترنت طبقاتی نه مبنای قانونی دارد و نه هیچ وقت در دستور کار دولت قرار خواهد داشت.
با وجود مخالفتهای ظاهری اعضای دولت با طرح اینترنت طبقاتی، بهنظر میرسد باید خودمان را برای چنین تبعیضی و البته برای محدودیتهای اینترنتی برای مردم عادی، آماده کنیم. اینترنت ملی و دسترسی به اینترنت آزاد برای عدهای خاص، قطعا عواقب بدی خواهد داشت و مشکلات زیادی را ایجاد میکند. با انتخاب پزشکیان بهعنوان رئیس جمهور و با توجه به وعدههای او، به بهبود وضعیت اینترنت و کاهش محدودیتها و رفع فیلترینگ امید داشتیم، اما ظاهرا قرار نیست این وعده او تحقق پیدا کند.
0 نظرات